"Yiğidin malı meydandadır" atasözünün anlamı nedir?
- Cömert kimsenin malı herkesin yararlanmasına açıktır.
Yiğidin malı meydandadır atasözüne benzer atasözleri
"Ağanın malı çıkar, uşağın canı" atasözü ve açıklaması
- Patron mal sahibi olur ama bu uğurda işçi canı çıkıncaya değin çalışmıştır. Bir yıkımı önlemek için zengin malını, işçi canını verir.
[
Ağanın malı çıkar, uşağın canı]
"Ağlayanın malı gülene hayır etmez" atasözü ve açıklaması
- Birinin malını haksızlık ve zulüm ile elinden alan kişi, o amalın hayrını görmek şöyle dursun bir yıkıma uğrayarak eyleminin cezasını görür.
[
Ağlayanın malı gülene hayır etmez]
"Akıllı oğlan neyler ata malını, akılsız oğlan neyler ata malını, (hayırlı evlat neylesin malı, hayırsız evlat neylesin malı), (Oğlum deli malı neylesin, oğlum akıllı malı neylesin)" atasözü ve açıklaması
- Bir baba “çocuklarıma mal bırakmalıyım” diye düşünmemelidir. Çocuk akıllı ise malı kendisi kazanır; baba malına gerekseme duymaz. Akılsız ise, babası ne denli mal bırakırsa bıraksın, altından girer, üstünden çıkar; malsız kalır. Bu duruma göre babanın ona mal bırakması gerekmez.
[
Akıllı oğlan neyler ata malını, akılsız oğlan neyler ata malını, (hayırlı evlat neylesin malı, hayırsız evlat neylesin malı), (Oğlum deli malı neylesin, oğlum akıllı malı neylesin)]
"Arşın malı kantar ile satılmaz" atasözü ve açıklaması
- Her nesnenin değeri, niteliğine uygun bir ölçüde vurularak belli olur. Bir nesne için kullanılan ölçü, niteliği ayrı olan başka bir nesne için uygulanamaz.
[
Arşın malı kantar ile satılmaz]
"Ata malı mal olmaz, kendin kazanmak gerek" atasözü ve açıklaması
- Babadan kalan mal kalıcı değildir. Kazancı olmayan kişi bunu çabuk bitirir. Kişinin gerçek malı, kendi çalışmalarıyla elde ettiği maldır. Kazancı olan kimsenin malı bitmez.
[
Ata malı mal olmaz, kendin kazanmak gerek]
"Baba malı tez tükenir, evlat gerek kazana" atasözü ve açıklaması
- Baba malına güvenip kazanç yolunu tutmamak çok yanlıştır. Baba malının değeri pek bilinmediği gibi hazır mal da çabuk biter.
[
Baba malı tez tükenir, evlat gerek kazana]
"Dünya malı dünyada kalır" atasözü ve açıklaması
- İnsan öldüğü zaman malını öbür dünyaya götürmez. Bu maldan ancak yaşadığı sürece yararlanabilir.
[
Dünya malı dünyada kalır]
"Mal canı kazanmaz, can malı kazanır" atasözü ve açıklaması
- İnsan mal kazanacağım diye sağlığını, canını tehlikeye düşürmemelidir. Tam tersine, sağlığını korumak, canını kurtarmak için malını harcamaktan çekinmemelidir. Malı kazanan insandır. Can sağ olmalıdır ki mal kazanılabilsin.
[
Mal canı kazanmaz, can malı kazanır]
"Miri malı balık kılçığıdır, yutulmaz" atasözü ve açıklaması
- Devlet malını kendine mal etmek çok zordur. Birçok engeller buna olanak vermez. Verse de bu mal rahatça kullanılamaz ve günün birinde hesabı sorulur.
[
Miri malı balık kılçığıdır, yutulmaz]
"Sade pirinç zerde olmaz, bal gerektir kazana; baba malı tez tüketir evlat gerek kazana" atasözü ve açıklaması
- Hakkıyla yararlanılacak bir şeyin ortaya konulabilmesi için birtakım öğelerin birleşmesi gerekir. Kişi kendi emeğiyle kazanç sağlayıp bunu baba malına katmıyorsa babasından kalan mal tez tükenir.
[
Sade pirinç zerde olmaz, bal gerektir kazana; baba malı tez tüketir evlat gerek kazana]